Wat is een prostaatkanker test?

Happy old men

Wanneer wordt er PSA-waarde bepaald?

De PSA-test kan worden uitgevoerd bij mannen om na te kijken of er afwijkingen zijn aan de prostaat of als er verdenking is van prostaatkanker en daar gericht naar gezocht gaat worden. Daarnaast wordt het regelmatig bepaald tijdens en na een behandeling voor prostaatkanker. Voor een ‘normaal’ persoon is het vaak erg lastig om in in aanmerking te komen voor een PSA-test. Dit komt omdat een huisarts je vaak pas test wanneer je bepaalde klachten hebt. Het nadeel hiervan is dat het op dat moment al te laat kan zijn.  

De hoogte van de PSA-waarde wordt bij de diagnose prostaatkanker een maat voor de activiteit van de kanker. Wanneer er een stijging in de PSA-waarde te zien is, is dat een indicatie dat de tumor is gegroeid. Wanneer de waarde is gedaald, is dat een indicatie dat de tumor is geslonken en dat de behandeling dus is aangeslagen.

Wat meet de test?

De test meet de hoeveelheid prostaat specifiek antigeen in het bloed. Als het PSA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het PSA is namelijk ook verhoogd bij een ontsteking van de prostaat, prostatitis genoemd. Ook bij goedaardige aandoening van de prostaat, benigne prostaat hypertrofie, BPH, is het PSA verhoogd. BPH betekent dat het prostaatweefsel actiever is dan normaal, maar dat er geen sprake is van kanker. Verder kunnen lichte verhogingen van PSA gezien worden bij mensen van Afrikaans-Amerikaanse oorsprong. Bij iedere man zal het gehalte aan PSA in het bloed langzaam stijgen met de leeftijd.

Hoe wordt een PSA-test uitgevoerd?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog (ook wel venapunctie). De afname gebeurd in het afname laboratorium van het IJsselland ziekenhuis. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De uitslag van de test komt van deskundigen uit het IJsselland ziekenhuis laboratorium en wordt naar uw huisarts of uroloog gestuurd. In het ziekenhuislaboratorium worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. De test is hier te krijgen.

Bij ernstige klachten adviseren wij u altijd naar de huisarts

Gerelateerde Berichten

Bloedarmoede

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. De hemoglobine brengt de zuurstof van uw longen naar de verschillende cellen in het lichaam.

Read More »
Diabetes prik

Wat is diabetes?

Diabetes (suikerziekte) is een ziekte waarbij het lichaam het suikergehalte in het bloed niet meer in evenwicht kan houden. Het suikergehalte wordt onder andere op

Read More »