Vitamine D-tekort: symptomen en behandeling 

foto blog vitamine d tekort

Vitamine D-tekort: symptomen en behandeling 

Een vitamine D-tekort komt vaker voor dan veel mensen denken. Heeft u bijvoorbeeld last van stemmingswisselingen of bent u regelmatig moe? Dan kan hier een vitamine D-tekort achter zitten. Op dit moment lijdt zelfs 42,8% van de Europese bevolking aan een tekort. Dus de kans op het ontwikkelen van een vitamine D-tekort is best aanzienlijk. Gelukkig is een vitamine D-tekort gemakkelijk op te sporen, is het niet levensbedreigend en kan erg snel en gemakkelijk worden behandeld. Hieronder kunt u meer lezen over een vitamine D-tekort.

Hoewel een vitamine D-tekort relatief makkelijk te behandelen is, dient wel voorzichtigheid betracht te worden bij het innemen van vitamine D-supplementen. Een te hoge dosis hiervan kan namelijk lijden tot een Vitamine D-vergiftiging.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een verzamelnaam voor een groep vet oplosbare vitaminen die essentieel zijn voor de mineralisatie van onze beenderen en de menselijke calciumhuishouding.

Het menselijk lichaam maakt deze vitamine zelf aan. De vitamine wordt vlak onder de huid aangemaakt met behulp van zonlicht. De meeste andere vitamines dienen via de voeding ingenomen te worden. Dit omdat het lichaam deze niet in voldoende mate zelf kan aanmaken.

Verder heeft vitamine D twee belangrijke functies. Allereerst betreft het de vorming en rijping van botsstamcellen. Daarnaast is de vitamine ook verantwoordelijk voor de opname van calcium in de darm.

Wat is een tekort aan vitamine D?

Een tekort aan vitamine D wil zeggen dat het lichaam minder vitamine D heeft dan noodzakelijk is. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Vaak is de hoofdoorzaak een tekort aan zonlicht, een gebrekkig voedingspatroon, ziekten of een combinatie hiervan.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is van wezenlijk belang voor belangrijke processen in het lichaam. Het versterkt het immuunsysteem, verstevigt de botten en ondersteunt de spieren. Grotendeels voorziet het lichaam zichzelf van onze dagelijkse behoefte aan vitamine D wanneer we ons blootstellen aan voldoende zonlicht. Dit lukt echter alleen als de huid voldoende uren per dag worden blootgesteld aan zonlicht. Tijdens de winter is dit al veel lastiger. Ook kleding die de huid bijna geheel bedekt (bijvoorbeeld gezichtsbedekkende kleding), zorgt ervoor dat deze niet voldoende aan zonlicht blootgesteld wordt voor een adequate aanmaak van vitamine D. Het tekort kan gecompenseerd worden door vitamine D-rijke voeding of supplementen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot diverse symptomen. De symptomen treden vooral op wanneer het lichaam voor een langere tijd onvoldoende vitamine D heeft gekregen. Wanneer dit gebeurt kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Pijn in botten
  • Botbreuken
  • Spierzwakte
  • Vervorming van beenderen
  • Verzachting van de achterkant van het hoofd

Hoe kunt u een tekort aan vitamine D verhelpen?

Er bestaan drie manieren om een tekort aan vitamine D te voorkomen: zorgen voor voldoende blootstelling aan zonlicht, evenwichtig en gezond eten en eventuele supplementen innemen.

De effectiefste manier om je vitamine D-voorraad aan te vullen is elke dag een wandeling maken buiten. De duur van deze wandeling is erg afhankelijk van de tijd van het jaar. In de zomermaanden is een wandeling van 10-15 minuten vaak al genoeg. In de wintermaanden is vaak een wandeling nodig van 30-40 minuten. Zoals vermeld werkt dit alleen als er geen kleding gedragen wordt die de huid teveel bedekt.

Een andere manier om de vitamine D op orde te houden is door een gevarieerd en gezond voedingspatroon te volgen. Vooral zeevis, dierlijke organen, eieren en eekhoorntjesbrood zijn een goede manier om het vitamine D gehalte op peil te houden.

Wanneer het vitamine D-niveau echt te laag is ondanks voldoende zonuren en een gezond voedingspatroon niet helpen, dan zijn vitamine D-supplementen de beste en veiligste manier om het vitamine D-niveau weer op een normaal peil te krijgen. Toch blijft het wel verstandig om eerst een huisarts of apotheker te raadplegen.

Voor al onze testen klikt u hier

Gerelateerde Berichten

rol van ijzer

De belangrijke rol van ijzer

IJzer is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in het lichaam, voornamelijk door het transporteren van zuurstof via het bloed. Een ijzertekort kan

Lees verder>>
hart en vaatziekten blog

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten omvatten een breed scala aan aandoeningen die het hart en de bloedvaten treffen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hartinfarcten, beroertes, hartfalen en

Lees verder>>
foto voor blog veganisme

Wist jij dit over veganisme?

Veganisme is meer dan een dieet; het is een levensstijl die niet alleen bijdraagt aan dierenwelzijn en milieubescherming, maar ook aan jouw persoonlijke gezondheid. In

Lees verder>>