Verhoogde ontstekingswaarden in het bloed- Wat betekent het?

informatief

Een ontstekingsreactie is een natuurlijke reactie van het lichaam op schade of infecties. Dit mechanisme speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen ziekten. Ontstekingswaarden kunnen worden gemeten via bloedonderzoek, maar niet elke verhoging wijst direct op een ontsteking. Hieronder bespreken we de belangrijkste ontstekingswaarden, hun betekenis en wat te doen bij verhoogde waarden.

Wat zijn ontstekingswaarden?

Ontstekingswaarden, ook wel ontstekingsmerkers genoemd, zijn stoffen in het bloed die aangeven of er een ontstekingsproces in het lichaam plaatsvindt. Het meten van deze waarden kan helpen bij het vaststellen van bepaalde aandoeningen en het beter begrijpen van klachten. Het is echter belangrijk om de resultaten in combinatie met andere medische gegevens te beoordelen.

Belangrijke ontstekingswaarden

1. C-reactief proteïne (CRP):

CRP is een eiwit dat snel in het bloed verschijnt na een ontstekingsreactie. Het wordt vaak gebruikt om infecties of auto-immuunziekten te detecteren en om de effectiviteit van behandelingen zoals antibiotica te volgen. CRP-niveaus stijgen snel bij ontstekingen en dalen na herstel.

2. Bezinkingssnelheid erytrocyten (BSE):

BSE meet indirect ontstekingen door de bezinking van rode bloedcellen. Bij ontstekingen zakken deze cellen minder snel, wat leidt tot een verhoogde BSE-waarde. Deze test wordt gebruikt om te screening op ontstekingen, auto-immuunziekten en ziekteprogressie.

3. Witte bloedcellen (leukocyten):

Leukocyten zijn afweercellen die het lichaam produceert bij een infectie. Een verhoogd aantal leukocyten kan wijzen op een infectie, maar ook op inspanning of zwangerschap.

Oorzaken van verhoogde ontstekingswaarden

Verhoogde ontstekingswaarden kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

• Infecties:

Bacteriële, virale of schimmelinfecties kunnen leiden tot een ontstekingsreactie.

• Auto-immuunziekten:

Aandoeningen waarbij het afweersysteem gezonde weefsels aanvalt, zoals reumatoïde artritis.

• Gewrichtsaandoeningen:

Ontstekingen door beschadigd kraakbeen, bijvoorbeeld bij artrose.

• Obesitas:

Vetcellen produceren ontstekingsbevorderende stoffen, wat leidt tot een verhoogd risico op ziektes.

• Roken:

Chemische stoffen in tabaksrook veroorzaken ontstekingen in de longen.

• Stress:

Langdurige stress kan ontstekingsreacties veroorzaken.

Wat te doen bij verhoogde ontstekingswaarden?

Bij verhoogde ontstekingswaarden is het belangrijk om deze in de juist context te zien. Dit betekent dat medische voorgeschiedenis, symptomen en andere testresultaten gezamenlijk moeten worden beoordeeld. Als ontstekingswaarden fors verhoogd blijven zonder dat hiervoor een voor de hand liggende verklaring gevonden kan worden, is het verstandig om contact op te nemen met een arts voor een uitgebreide evaluatie en verdere stappen.

Ontstekingswaarden testen bij SaniTest

Bij SaniTest kun je zonder doorverwijzing verschillende ontstekingswaarden laten meten. Dit biedt je meer controle en inzicht in je gezondheid. Onze testen zijn snel, betrouwbaar en bieden privacy en gemak. Voor meer informatie over onze testen en om direct een test aan te schaffen, bezoek onze test mogelijkheden.

SaniTest staat klaar om je te helpen bij het verkrijgen van duidelijkheid over je gezondheid, zonder wachttijden en met snelle resultaten. Ontdek vandaag nog hoe wij je kunnen ondersteunen bij preventieve gezondheidszorg.

Gerelateerde Berichten

hart en vaatziekten blog

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten omvatten een breed scala aan aandoeningen die het hart en de bloedvaten treffen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hartinfarcten, beroertes, hartfalen en

Lees verder>>
foto voor blog veganisme

Wist jij dit over veganisme?

Veganisme is meer dan een dieet; het is een levensstijl die niet alleen bijdraagt aan dierenwelzijn en milieubescherming, maar ook aan jouw persoonlijke gezondheid. In

Lees verder>>