Veelgestelde vragen

Internationaal zien we dat de COVID-19 test met de verklaring vaak 1 tot 2 dagen geldig is. Landen hanteren verschillende eisen met betrekking tot de geldigheid van een test. Controleer te allen tijde de specifieke eis voor je bestemming. Zo voorkom je dat je met een verlopen verklaring aankomt. 
Ja. Het laboratorium verzorgd een rapportage voor de COVID-19 test. Deze rapportage kunt u zien als een persoonlijk certificaat. 
Nee. De test wordt afgenomen door  gespecialiseerde medewerkers van het IJsselland ziekenhuis.  
Ja. Al onze testen worden onderzocht in het gecertificeerde laboratorium van het IJsselland Ziekenhuis. Zij maken gebruik van de door het RIVM en de WHO vrijgegeven snelsten. 
Aangezien het voor de betrouwbaarheid van de test van belang is dat deze door professionals worden afgenomen kan de afname alleen plaatsvinden bij onze partner  het IJsseland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. 
Gezien de enorme vraag naar deze testen zijn we gedwongen om de afname tijden aansluitend in te boeken.
Hierin is dus helaas nog geen vrije keuze mogelijk. 
Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze aan ons stellen via ons contactformulier onder het kopje contactformulier.

Veelgestelde vragen PCR-test

Aan de hand van een coronatest bepalen we of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. In landen met een inreisbeperking is dat nodig om verplichte quarantaine te vermijden. Er zijn verschillende manieren van testen. Voor reizen is de PCR-test vereist. Aan de hand van deze test bepalen we of het virus zich in de keel- of neusholte bevindt. Voordat je op reis kunt moet je een negatieve PCR-test met medische gezondheidsverklaring kunnen overleggen. In sommige gevallen moet je deze al van tevoren opsturen.
De PCR-test wordt afgenomen met een keel swab. Om materiaal uit je keel te kunnen afnemen wordt er een staafje gebruikt. Het afgenomen materiaal slaan we op. Op het lab, in Rotterdam wordt het materiaal (in veel gevallen nog dezelfde dag) getest. Zo bepalen we of je op dit moment het virus bij je draagt.
Als het coronavirus niet bij je is vastgesteld, en je dus negatief getest hebt op COVID-19, krijg je van ons een reiscertificaat die je kunt gebruiken om te reizen naar het land van bestemming. Dit document moet je meenemen tijdens je reis. In sommige gevallen moet je het voor aankomst al uploaden op een speciale website. 
Voor de meeste landen is een gezondheidsverklaring 72 uur geldig. Sommige landen hanteren 48 uur en weer andere landen 96. Het is dus belangrijk om dit goed te controleren. Er is namelijk ook een verschil tussen geldigheid voor vertrek en geldigheid voor aankomst. Voor sommige landen moet je ook nog rekening houden met de reistijd. Dit wordt er bij opgeteld. 
Als uit de test blijkt dat je het virus op dit moment bij je draagt, moet u zich houden aan de RIVM richtlijnen. Je kunt dan helaas niet op reis naar het land van bestemming en we kunnen geen gezondheidsverklaring voor je opstellen.
Omdat voor veel bestemmingen de geldigheidsduur van een test beperkt is tot enkele dagen of zelfs enkele uren, bieden wij in Rotterdam PCR-testen aan waarbij de uitslag de zelfde dag nog gegeven wordt. Meestal komt de uitslag binnen voor 22:00 uur. Gebruik ons reserveringssysteem om een test in te plannen.
Verschillende landen hebben een COVID-   19 testen verplicht gesteld voor mensen die het land willen binnenkomen. SaniTest biedt COVID-19 testen aan die we met prioriteit analyseren. Hierdoor heeft u altijd dezelfde dag de uitslag. 

Veelgestelde vragen Sneltest

De antigeen sneltest is bedoeld voor mensen die snel willen weten of ze besmet zijn met het coronavirus. Na afname wordt de test in onze teststraat uitgevoerd en ontvangt u na 15 minuten de uitslag.
De uitslag van de sneltest kan niet gebruikt worden voor een geldig reiscertificaat.
Bij een negatieve testuitslag ontvangt u een certificaat met de uitslag van de test. Dit certificaat bevat het type en merk test met de uitslag, datum en tijdstip. Dit certificaat ontvangt u via een beveiligde email.
Heeft u een certificaat nodig om mee te reizen? Kies dan voor de PCR-test. Deze bieden wij ook aan, en wordt door de meeste landen vereist bij inreis.
Sanitest gebruikt de Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test.
Deze test is CE-gecertificeerd en goedgekeurd voor gebruik door professionele beroepsbeoefenaren. De sneltest is door het RIVM gevalideerd en wordt ook bij de GGD gebruikt.
Het is goed om er rekening mee te houden dat geen enkele test perfect is. Een negatieve uitslag betekent niet dat u met 100% zekerheid geen corona heeft. De testen die wij gebruiken hebben een sensitiviteit (gevoeligheid) van 93 – 96%, dit is hoog genoeg  voor een betrouwbare uitslag.
Heeft u klachten maar een negatieve testuitslag? Het advies luidt dan nog steeds om thuis in quarantaine te gaan en u bij de GGD te laten testen.