Wat doet je lever?
In deze blog gaan we je meer vertellen over het belang van je lever. Je lever is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Dit komt omdat het verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke processen binnen het menselijk lichaam. De lever is gelegen onder je ribbenkast aan de rechterkant van je bovenbuik. Je lever gebruik je dagelijks bij een tal van processen.
Het helpen bij het verteren van voedsel is de grootste taak van de lever. Dit door gal te produceren. De gal wordt vervolgens opgeslagen in de galblaas. Wanneer je voedsel eet met vet erin, zal de gal vanuit de galblaas via galgangen naar de darmen gaan, waar het helpt bij het verteren van de voeding.
Daarnaast heeft de lever nog een aantal essentiële functies. Zo worden via de lever giftige stoffen uit ons bloed onschadelijk gemaakt, opgeslagen, of juist omgezet tot actieve stoffen. Voor wat betreft dat eerste kun je denken aan drugs, afbraakproducten van medicatie en alcohol. Deze stoffen worden vervolgens omgezet in minder schadelijke stoffen.
Daarnaast produceert de lever ook een aantal stoffen zelf. Dit zijn eiwitten die een rol vervullen bij de afweer, bloedstolling en het op peil houden van de bloeddruk.
Ook is de lever een opslagplaats voor een aantal verschillende essentiële stoffen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan glucose. Glucose is een onmisbare stof voor ontzettend veel lichaamsprocessen. Zo is het onder andere de belangrijkste brandstof voor het brein. Glucose zelf wordt in de lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. Wanneer we extra energie nodig hebben, kan het opgeslagen glycogeen weer worden omgezet tot glucose, wat we vervolgens weer kunnen gebruiken als brandstof.
Wanneer je lever minder goed functioneert, bijvoorbeeld door een lever ziekte, zullen de bovenstaande processen minder effectief verlopen. Waar dit uiteindelijk voor kan zorgen is dat je klachten krijgt die kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. Een veelvoorkomende leverziekte is leververvetting. Op dat moment wordt er te veel vet opgeslagen in de levercellen, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaan, wat vervolgens weer leidt tot beschadiging van de lever. Beschadigde levercellen doen hun werk vaak een stuk minder goed en dus zullen de bovenstaande processen in het vervolg een stuk minder goed verlopen. Daarnaast zijn andere leveraandoeningen zoals levercirrose, leverkanker en hepatitis.
Wat zijn symptomen bij leveraandoeningen?
Wanneer de leverfunctie achteruitgaat, zul je niet direct klachten of symptomen ervaren. Dit komt doordat de lever een erg grote reservecapaciteit heeft. Pas op het moment dat er aanzienlijke schade aanwezig is in de levercellen, zullen er pas merkbare klachten optreden. Een aantal mogelijke symptomen die je kunt ervaren bij een aandoening van de lever zijn:
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Misselijkheid
Daarnaast kan er ook vaak sprake zijn van afwijkende leverwaardes in het bloed. Verschillende soorten waardes die in het bloed kunnen worden bepaald wanneer we willen kijken naar de functie van de lever.
Op deze manier wordt onder andere het ALAT en ASAT bepaalt; dit zijn twee soorten stofjes (enzymen) die door de levercellen worden geproduceerd en normaal gesproken voor het grootste deel in de levercellen blijven. Wanneer er sprake is van leverbeschadiging kunnen deze stofjes weglekken uit de lever en terecht komen in het bloed. In het bloed zijn deze waarden verhoogd.
Toch hoeven verhoogde leverwaardes in het bloed niet direct te betekenen dat er sprake is van een leveraandoening. Dit omdat leverwaardes ook (tijdelijk) verhoogd kunnen zijn door bijvoorbeeld recente alcoholconsumptie, ernstig overgewicht, medicijngebruik of bepaalde voedingsmiddelen. In deze gevallen zullen de leverwaarden weer normaliseren op het moment dat de externe factoren weer veranderen.
Wanneer de leverwaardes verhoogd blijven bij een herhaling van een bloedtest of wanneer iemand symptomen ervaart die zouden kunnen wijzen op een leveraandoening, moet er aanvullend onderzoek gedaan worden naar een eventuele oorzaak.
Wat zijn tips voor een gezondere lever?
Het is dus ontzettend belangrijk om je lever gezond te houden, omdat het een essentieel orgaan is om je lichaam te beschermen tegen afvalstoffen en giftige stoffen. Er is een aantal manieren om een gezondere levensfunctie te krijgen zoals:
- Voldoende bewegen
Voldoende bewegen kan de gezondheid van de lever bevorderen, omdat het de kans op overgewicht en diabetes verminderd en de insulinegevoeligheid kan verbeteren. Er is sprake van een verminderde insulinegevoeligheid wanneer je lichaam niet meer adequaat reageert op glucose in bloed. Insulineresistentie is een belangrijke risicofactor voor leververvetting en levercirrose.
- Niet roken
Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van leverkanker.
- Sommige medicatie kan de leverfunctie beïnvloeden
Mede hierdoor adviseren wij je altijd om een arts te raadplegen voordat je aan nieuwe medicatie begint.
- Afvallen wanneer je overgewicht hebt
Overgewicht is een ontzettend grote risicofactor voor het ontwikkelen van leververvetting en levercirrose. Het verliezen van gewicht bij overgewicht kan helpen om de leverfunctie te verbeteren en om de progressie van een leveraandoening te vertragen.
- Beperkt alcoholgebruik
Alcoholgebruik is een van de belangrijkste leefstijlfactoren die de leverfunctie kan beïnvloeden. Overmatig alcoholgebruik kan namelijk leiden tot leververvetting, levercirrose of hepatitis. Het beste advies is daarom ook om helemaal geen alcohol te drinken. Mocht je dit toch willen doen, dan is het verstandig om het gebruik ervan te beperken
- Eet gezond en gevarieerd dieet
Een gezond voedingspatroon kan je lever beschermen voor schadelijke stoffen. Hierbij kun je denken aan het voldoende eten van groente en fruit en dagelijks voldoende eiwitten en vezels binnenkrijgen. Ook is het belangrijk om zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten. Als laatste is het ook verstandig om voedingsmiddelen die veel suiker, verzadigd vet of transvetten bevatten te vermijden.
Ben jij benieuwd naar hoe jouw lever er voor staat? SaniTest biedt twee soorten gezondheidschecks die inzicht kunnen geven in je gezondheid. Neem hier een kijkje.